Dysmorfofobi (BDD)

Privata psykologer i Göteborg

Startsida / KBT / Dysmorfofobi (BDD)

KBT-terapi för dysmorfofobi hos psykolog i Göteborg

Vid dysmorfofobi, också kallat body dysmorphic disorder (BDD), leder missnöje med en eller flera aspekter av det egna utseendet till stark oro och ångest. Personer med dysmorfofobi spenderar minst en timme om dagen med att tänka på eller på annat sätt ägna sig åt det upplevda felet, och ångesten och upptagenheten är så stark att den påverkar personens yrkesliv och/eller viktiga relationer. Dysmorfofobi kan sägas vara en typ av negativ kroppsuppfattning där problemen är så allvarliga att det blir en sjukdom. Personen begränsas i sin vardag och det är vanligt att känna sig nedstämd till följd av att oron för hur man ser ut hindrar en från att göra det man vill.

I KBT för dysmorfofobi får du lära dig vad dysmorfofobi är, vilka symtom som är vanliga och vilka beteenden som bidrar till att ångesten vidmakthålls. Tillsammans med din psykolog får du även lära dig att uppmärksamma de negativa tankar du har och öva på att förhålla dig till dessa på ett nytt sätt. Samt öva på att närma dig de situationer du undviker på grund av oro över utseendet och pröva nya sätt att agera. Terapin innefattar också att du stegvis minskar den tid du lägger ned på att kontrollera och korrigera utseendet. Målet är att du efter behandlingen inte ska vara lika begränsad av din oro och ångest, och att oron och ångesten rörande det egna utseendet ska minska.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Privata psykologer i Göteborg

Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Otterhällegatan 2, 411 18 Göteborg

Spårvagn/Buss: Domkyrkan

Tåg: Göteborg Centralstation

Bil: P-hus Kungsgaraget

Ensamhet i parrelationer är ett vanligt problem som många människor stöter på. Trots att de är i en relation, kan de känna sig ensamma och isolerade. Det kan vara svårt att förstå varför det här händer, särskilt om man har en partner som man älskar och bryr sig om. Men det finns faktorer som kan bidra till ensamheten.

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Ett vanligt tema när det gäller problem i parrelationer är bristfällig kommunikation. Att inte uppleva sig förstådd eller lyssnad på, svårigheter med att ge och ta kritik eller att på ett tydligt men trevligt sätt hävda sina behov är några av de vanligaste problemområden vi som parterapeuter arbetar med. Kommunikation består av flera delar,...