Relationsproblem

Parterapi i centrala Göteborg

Startsida / Parterapi / Relationsproblem

Det är svårt att leva tillsammans - om relationsproblem

Relationer är svåra, de kräver att man tar hänsyn och kompromissar och det är omöjligt att alltid vara överens eller att enbart känna varma känslor för varandra i en längre relation. Att leva tillsammans med någon innebär att också få ta del av den andres svaga och mindre attraktiva sidor. Vi som arbetar med parterapi möter par där relationsproblemen ofta växt sig så stora att man är i behov av hjälp utifrån för att lösa dem. Men det bästa är såklart att inte behöva hamna där, utan på egen hand förstå utmaningarna i relationen och förebygga större relationskriser. Ett nytt sätt att proaktivt arbeta med att stärka relationen är Birds Relations, en app för par. Vi är medgrundare och utvecklar innehållet i Birds. Kom igång direkt genom att ladda ner appen gratis.

Det är ofta lättare att ha överseende med varandras olikheter i förälskelsefasen än när förälskelsen har lagt sig, vardagen smyger sig på och relationen utöver att vara härlig och kärleksfull ställer krav till exempel på gemensamt ansvar för hem och barn. Det är inte ovanligt att de egenskaper du från början uppskattade hos din partner senare i livet istället kan göra dig irriterad. Det kan gälla olikheter i hur ni ser på behov av ordning och rutiner, vad ni prioriterar i livet eller hur ni vill att vardagen ser ut.

Anja

"Jag blir så uppgiven över att det bara är jag som tar ansvar för att vi båda ska må bra här hemma. Som igår när William kom hem och berättade att han skulle iväg och träna på kvällen, att han redan bestämt det med en kompis, och när jag frågade varför han inte sagt något om det så skyllde han bara ifrån sig genom att säga att han glömt bort och att jag minsann varit iväg i helgen som var. Jag har skapat en gemensam kalender där vi kan lägga in allt vi gör och föreslagit att vi ska ha fasta dagar för egentid men det är som om mina ansträngningar bara bemöts av tystnad. Och när jag, ibland flera månader i förväg, tar upp att jag skulle vilja hitta på något med mina vänner eller att vi skulle försöka få barnvakt för att gå på en konsert tillsammans är det som om han stressas av det och inte alls uppskattar att jag är ute i god tid. Jag vill ju bara planera för att vi ska få mer tid ihop som par igen och jag blir tokig på hans spontana infall som inte alls passar ihop med familjelivet, antingen blir jag eller barnen lidande. Hur ska vi någonsin kunna hitta tillbaka till varandra om vi inte ens kan sitta ner och prata om framtiden?"

William 

"Igår blev det en sån där onödig konflikt mellan oss igen. Jag hade missat att säga till Anja att en kompis föreslagit att vi skulle prova på klättring, och jag vet ju att hon blir stressad när jag tar beslut utan att kolla med henne men jag tänkte att det var ju ändå så tidigt och jag skulle hinna hem till nattningen. Vi hade rester kvar från dagen innan så hon skulle inte behöva stå och laga mat ändå. Jag ve att jag kan vara lite väl spontan ibland, men den här gången hade jag verkligen tänkt på henne och barnen. Hon har blivit så rigid med all planering tycker jag, vi kan aldrig göra det vi känner för i stunden längre. Det tappar charmen när allt ska vara förberett och planerat månader i förväg, ofta går det ju att lösa även med kortare varsel och att få tid tillsammans behöver inte bli en så himla stor grej som Anja gör det till. Jag kan nästan känna mig pressad när hon börjar planera, som om det blir kravfyllt och mindre roligt på något sätt. Och hon är så negativ när jag kommer med förslag så det känns orättvist, varför ska bara hon få bestämma vad vi ska göra tillsammans?"

Acceptans och förändring

När problemen i en relation växer är det, som i exemplet ovan, vanligt att båda i paret tycker att just deras sätt är det rätta och att det är deras partner som behöver ändra sig för att relationen ska fungera bättre. Problemet är att ett alltför stort fokus på att förändra den andre tvärtom kan leda till att olikheterna förstärks allt mer, framför allt när det sker med höjda röster, otrevliga anklagelser och när de stunder som tidigare bidrog till att paret hade trevligt ihop blir allt färre. Ofta behövs ett mått av acceptans för att kunna åstadkomma förändring, det är svårt och därför kan en tredje part i form av parterapi behövas. 

Acceptans handlar om att acceptera personlighetsdrag och egenheter hos sin partner för att bättre kunna förhålla sig till dessa och hitta kompromisser när det är möjligt. Det kan också innebära att acceptera att ens partner bara kan uppfylla vissa av ens behov och inte alla. Förändringar man arbetar med i parterapi handlar ofta om att förbättra kommunikationen paret emellan, till exempel att bli bättre på att uttrycka egna behov och sätta gränser eller lyssna och bekräfta varandra mer. 

Vill ni börja med relationsarbete på egen hand med att stärka relationen och lösa relationsproblem? Birds Relations är en ny digital tjänst för att utveckla parrelationer, en app för par som bygger på evidensbaserad parterapi (IBCT). Läs mer på Birds Relations webbplats eller ladda ner appen kostnadsfritt direkt från AppStore eller GooglePlay

När problemen i en relation växer är det, som i exemplet ovan, vanligt att båda i paret tycker att just deras sätt är det rätta och att det är deras partner som behöver ändra sig för att relationen ska fungera bättre. Problemet är att ett alltför stort fokus på att förändra den andre tvärtom kan leda till att olikheterna förstärks allt mer, framför allt när det sker med höjda röster, otrevliga anklagelser och när de stunder som tidigare bidrog till att paret hade trevligt ihop blir allt färre. Ofta behövs ett mått av acceptans för att kunna åstadkomma förändring, det är svårt och därför kan en tredje part i form av parterapi behövas. 

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Parterapi i centrala Göteborg

5 relationstips

Att ha en god och hälsosam relation är något som många strävar efter, men det är inte alltid enkelt att uppnå. Oavsett om det handlar om en romantisk relation, vänskap eller familjerelationer, så finns det sätt att stärka och förbättra dessa band. Här är fem tips för att skapa en bättre relation.

  1. Kommunikation är nyckeln. En av de viktigaste faktorerna för en god relation är kommunikation. Att vara öppen och ärlig med varandra, lyssna på varandra och uttrycka sina känslor och behov på ett respektfullt sätt är avgörande för att bygga tillit och förståelse. Det är också viktigt att undvika antaganden och missförstånd genom att bekräfta att man förstår vad den andra personen säger.
  2. Respektera varandras gränser. Alla har olika gränser och det är viktigt att respektera dessa för att skapa en hälsosam relation. Det kan handla om allt från personligt utrymme till tid och energi. Att visa hänsyn och respekt för varandras gränser visar att man bryr sig om den andra personens välbefinnande och skapar en känsla av trygghet i relationen.
  3. Visa uppskattning och stöd. Att visa uppskattning och stöd är ett sätt att visa att man bryr sig om den andra personen och att man värderar deras närvaro i ens liv. Att ge komplimanger, erkänna insatser och visa empati och medkänsla när den andra personen har det svårt, är viktiga sätt att stärka banden mellan människor.
  4. Tillbringa tid tillsammans. Tid är en viktig faktor i alla relationer. Att tillbringa tid tillsammans ger möjlighet till att skapa minnen och uppleva nya saker tillsammans. Det kan vara så enkelt som att äta middag tillsammans, gå på promenad eller resa tillsammans. Att göra saker tillsammans kan också öka förståelsen för varandra och skapa nya samtalsämnen.
  5. Lär känna varandra bättre. Att lära känna varandra bättre är en viktig del av att skapa en nära och djup relation. Genom att ställa frågor, visa intresse och lyssna aktivt kan man lära sig mer om den andra personens intressen, drömmar och värderingar. Det kan också öka förståelsen för varandra och skapa en känsla av samhörighet och gemenskap.

I slutändan handlar en god relation om att visa respekt, omtanke och uppskattning för varandra. Genom att använda dessa fem tips kan man bygga starka och hälsosamma relationer som kan vara värdefulla för resten av livet.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Parterapi i centrala Göteborg


Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Lasarettsgatan 1, 411 19 Göteborg

Spårvagn/Buss: Domkyrkan & Järntorget

Tåg: Göteborg Centralstation

Bil: P-hus Kungsgaraget

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Parterapi i centrala Göteborg

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.

Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...