Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Vems behov är viktigast?
I våra roller som psykologer och parterapeuter möter vi många par från olika delar av Göteborg där relationen är en pågående förhandling. Vems behov är viktigast? Vem har rätt och vem har fel? Hur kan jag få min partner att ge mig det jag behöver?
En fråga vi ofta ställer till dem vi träffar, och som då och då får det att blixtra till, är men vem vill du vara som partner? Vanliga svar är någon som alltid finns där, någon som stöttar, någon som lyfter upp och peppar, någon som visar omsorg och omtanke, någon som kommer med initiativ till roliga eller spännande saker, någon som lockar till skratt. I en relation där man inte har det bra tillsammans - där man kanske till och med har tagit steget att söka hjälp och stöd i parterapi - är det samtidigt tydligt att det kan vara svårt att själv vara den där livskamraten som man önskar att man kunde vara för den person man trots allt valt att leva med.
Ofta är det som allra svårast för dem med de mest hektiska liven, där var och en kanske kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Det går sällan att bara bestämma sig för att ändra sig - en förändring kräver samarbete, tid och kanske hjälp i att hitta rätt strategier. Men om vi kan styra om fokus från förhandlingen om vems behov som är viktigast till hur var och en kan hitta tillbaka till de där egenskaperna man håller högt i synen på sig själv som någons livskamrat har vi kommit en bit på väg.
Bor ni i Göteborg med omnejd och söker psykolog för parterapi eller individuell terapi är ni varmt välkomna att kontakta oss för att boka tid.
Relaterade sidor: Parterapi, Relationsproblem
Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...