Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Hälsoångest (hypokondri)
Privata psykologer i Göteborg
KBT-terapi för hälsoångest (hypokondri) hos psykolog i Göteborg
Att lida av hälsoångest (också kallat hypokondri) innebär att besväras av en överdrivet stark oro för den egna hälsan. Oron kan handla om att vara drabbad av cancer, hjärtfel, en neurologiska sjukdom eller något annat allvarligt tillstånd, och hänger ofta ihop med att man uppfattar något i kroppen, exempelvis en diffus smärta, matthet eller små muskelryckningar. Oron vid hälsoångest är emellertid överdriven i förhållande till de kroppsliga symtomen eller den verkliga sjukdomsrisken.
Oron över den egna hälsan kan till exempel väckas av att läsa om sjukdom eller att höra någon berätta om ett allvarligt tillstånd och dess konsekvenser. Tankarna kan vara svåra att släppa och leda till kraftig ångest även om man vet att oron egentligen är överdriven, tänk om jag trots allt är sjuk?
Det är vanligt att försöka hantera sin oro genom att till exempel upprepat söka information om sjukdomar, kontrollera kroppen, fråga anhöriga om vad de tror eller ofta besöka läkare. För andra leder hälsoångest till ett undvikande av sådant som skulle kunna innebära risk för sjukdom eller besked om sjukdom, som just information om sjukdomar, läkare, sjukhus eller att utsätta kroppen för ansträngning.
Hälsoångest kan göra det komplicerat att söka vård. Många med hälsoångest, men alltså inte alla, söker sjukvård betydligt oftare än personer utan hälsoångest. Detta kan dels leda till skuldkänslor för att ha använt sjukvårdens resurser, dels resultera i en osäkerhet för att söka vård framåt i tiden och en rädsla för att inte bli tagen på allvar. Inte sällan leder hälsoångest till nedstämdhet och frustration då oron och ångesten blir till ett hinder för att fungera i vardagen och tar mycket tid och energi i anspråk. Det är också vanligt att personens nära relationer påverkas, och att livskvalitén sänks.
I KBT för hälsoångest får du lära dig vad hälsoångest är, vilka symtom som är vanliga och vilka beteenden som bidrar till att ångesten vidmakthålls. Du får med din psykolog lära dig att uppmärksamma de negativa tankar du har och öva på att förhålla dig till dessa på ett nytt sätt. Samt öva på att närma dig de situationer eller inre kroppsupplevelser som du fruktar och pröva nya sätt att förhålla dig till dessa. Målet är att du efter terapin inte ska vara lika begränsad av din oro och ångest, och att oron och ångesten rörande sjukdom ska minska.
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Privata psykologer i Göteborg
Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Lasarettsgatan 1, 411 19 Göteborg
Spårvagn/Buss: Domkyrkan & Järntorget
Tåg: Göteborg Centralstation
Bil: P-hus Kungsgaraget
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Privata psykologer i Göteborg
Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...