Att bli psykolog
Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.
När man får en panikattack kommer ångest plötsligt och det känns obehagligt i kroppen. Vanliga symtom är hjärtklappning, en upplevelse av att inte få tillräckligt med luft, tryck över bröstet, att känna sig yr, darrig eller svimfärdig eller att det sticker i händer och fötter. Många tror att de håller på att tappa kontrollen, blir galna eller att något är allvarligt fel och det kan hända att man blir väldigt rädd för att få nya panikattacker. Då kanske man börjar undvika platser där man tidigare fått en panikattack eller där man är rädd att man inte skulle kunna komma undan om man skulle drabbas av ångest (så kallad agorafobi). Återkommande panikattacker och/eller ihållande undvikande på grund av rädsla för panikattacker kan påverka ens liv i stor omfattning och kallas då för paniksyndrom (eller paniksyndrom med agorafobi).
I terapi med KBT får du tillsammans med din psykolog lära dig att förstå din ångest och hantera den på sätt som är bättre för dig i längden. Det handlar om att få verktyg för att på egen hand få ångestattackerna att klinga av utan att undvika, att utmana tankemönster för att förhålla sig till panikattackerna på nytt sätt och att gradvis närma dig de platser där du tidigare fått ångestattacker och/eller nu undviker.
Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Lasarettsgatan 1, 411 19 Göteborg
Spårvagn/Buss: Domkyrkan & Järntorget
Tåg: Göteborg Centralstation
Bil: P-hus Kungsgaraget
Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.
Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).