Fobier

Privata psykologer i Göteborg

Startsida / KBT / Fobier

KBT-terapi för fobier hos psykolog i Göteborg

Fobi är en väldigt stark rädsla för något, så stark att du begränsas i vardagen och ägnar mycket tid åt att försöka undvika det du är rädd för. Specifik fobi är termen inom psykologi som används då rädslan är knuten till något specifikt (sak, plats, företeelse). Vanliga specifika fobier är djurfobier (t.ex. hundfobi, råttfobi, spindelfobi, ormfobi eller fågelfobi), blodfobi, fobi för att kräkas (emetofobi, kräkfobi), blodfobi (rädsla för att ta sprutor eller lämna blodprov), fobi för att vara på höga höjder (akrofobi) eller befinna sig i trånga utrymmen (klaustrofobi).

När du har en fobi känner du stark ångest inför det du är rädd för. Det är vanligt att uppleva det nödvändigt att fly ifrån eller helt undvika platser eller situationer där du skulle kunna behöva konfrontera det. Vanliga symtom är hjärtklappning, svettningar, att darra och att uppleva att det blir tungt att andas vid en faktiskt konfrontation, men det största lidandet uppkommer i regel utifrån de begränsningar personen upplever i sitt liv. Att ha en specifik fobi kan innebära att aldrig våga äta ute på ett café, att aldrig våga gå i skogen, att aldrig kunna resa med flyg eller att avstå viktig provtagning/läkemedelsbehandling med sprutor. 

Specifik fobi behandlas med kognitiv beteendeterapi (KBT). Metoden kallas exponering och terapin innebär att du med din psykolog lär dig förstå vad som vidmakthåller din rädsla och att du gradvis närmar dig det du är rädd för.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Privata psykologer i Göteborg

Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.

Wennerdal & Zelleroth Psykologi

Otterhällegatan 2, 411 18 Göteborg

Spårvagn/Buss: Domkyrkan

Tåg: Göteborg Centralstation

Bil: P-hus Kungsgaraget


Ensamhet i parrelationer är ett vanligt problem som många människor stöter på. Trots att de är i en relation, kan de känna sig ensamma och isolerade. Det kan vara svårt att förstå varför det här händer, särskilt om man har en partner som man älskar och bryr sig om. Men det finns faktorer som kan bidra till ensamheten.

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Ett vanligt tema när det gäller problem i parrelationer är bristfällig kommunikation. Att inte uppleva sig förstådd eller lyssnad på, svårigheter med att ge och ta kritik eller att på ett tydligt men trevligt sätt hävda sina behov är några av de vanligaste problemområden vi som parterapeuter arbetar med. Kommunikation består av flera delar,...