Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Upplever ni svårigheter i er relation? Har ni återkommande konflikter, upplever någon eller båda att ni blivit djupt svikna eller har ett hektiskt vardagsliv under lång tid resulterat i att ni tappat den känslomässiga närheten och/eller attraktionen för varandra?
Integrative Behavioural Couples Therapy (IBCT) är en välbeprövad och vetenskapligt studerad form av parterapi utvecklad av psykologen och professorn Andrew Christensen vid University of California i Los Angeles (UCLA). Metoden hämtade inledningsvis sina interventioner från klassisk KBT, grundade i inlärningsteori: Varför fortsätter vi att agera och kommunicera på vissa sätt, även när det utifrån sett inte alls är särskilt hjälpsamt för oss? Varför fortsätter vi att bråka om och om igen om samma saker? Varför fortsätter min partner att vara så slarvig/kontrollerande/energisk/långsam/ påstridig/undvikande fastän jag visar att jag inte tycker om det? Hur kunde vi glida ifrån varandra, vi som tidigare kunde prata om allt, och varför lyckas vi inte hitta tillbaka trots att vi vill?
I sina tidiga studier av metoden såg Christensen att arbetet med beteendeförändring gav goda resultat för många par, men att förändringen alltför ofta inte varade. Efter några månader föll många par tillbaka in i samma mönster. Någonting saknades i behandlingsupplägget.
Som en följd av detta lade man till interventioner som syftar till att aktivt skapa acceptans och förståelse för sin partner. Precis som i individuell KBT har det under de senaste decennierna blivit allt tydligare att ett aktivt arbete med acceptans är en förutsättning för att uppnå bestående beteendeförändringar och, i par, för att återuppbygga den känslomässiga närheten.
IBCT består av en bedömningsfas och en behandlingsfas. Under bedömningsfasen kartläggs de problem paret beskriver, men även parets förutsättningar i stort, deras olikheter, bakgrunder och känsliga områden, och hur dessa i sin tur gör det möjligt att förstå var och ens sätt att kommunicera och agera. I behandlingsfasen arbetar vi bland annat med att byta ut negativa beteenden mot mer hjälpsamma sätt att agera eller ge uttryck för sina känslor och behov, att lyssna på varandra, att hitta tillbaka till det som var och en uppskattade hos den andre, att ge och ta emot kritik, att bekräfta och stötta varandra, samt att träna gemensam problem- och konfliktlösning.
Läs mer här om hur de första besöken i parterapi utifrån IBCT går till.
Blogginlägg om parterapi, relationsproblem och parutveckling: Vems behov är viktigast? - Ta hand om varandra - 5 tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Parterapi har under de senaste åren blivit allt mer populärt och synligt i media, och vi kan se flera exempel på det i olika tv-program. I denna bloggpost kommer vi att titta närmare på varför parterapi i tv-program är en positiv utveckling och hur det kan hjälpa människor att hantera sina relationer.
Att lyssna på varandra är en viktig aspekt av kommunikation, men det är också en färdighet som inte alltid är lätt att behärska. Det kan vara frestande att tänka på vad man själv vill säga eller hur man ska svara innan den andra personen ens har avslutat sin mening. Men när vi inte lyssnar på varandra missar vi...
Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Det är också möjligt att ha web-kontakt med oss online genom videosamtal. Läs mer om oss.
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Otterhällegatan 2, 411 18 Göteborg
Spårvagn/Buss: Domkyrkan
Tåg: Göteborg Centralstation
Bil: P-hus Kungsgaraget