5 tips för en bättre relation

01.03.2020

Här är fem tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).

  1. Lyft varandra! Se din partners framgångar som dina egna och ta varje chans att fira, peppa och lyfta varandra. Ha alltid en flaska bubbel i kylen, uttryck stolthet och glädje över saker din partner gör och uppmuntra honom eller henne att komma iväg på den där träningen även om du själv kanske hade tyckt allra bäst om att få lite sällskap (eller att tvätten blivit hängd...).
  2. Visa kärlek i det lilla. Köp hem favoritjuicen, ge en kram på morgonen innan ni skiljs åt eller skicka ett lycka till-sms när du vet att din partner står inför en läskig grej på jobbet och fråga hur det är. Grejen här är att det är saker du kan göra även om du inte direkt känner för det, och som i längden kommer göra er relation oändligt mycket härligare. Att positivt bekräfta även små handlingar i vardagen (som du egentligen förutsätter att din partner ska göra) ger en trevligare stämning.
  3. Var nyfiken! Du kanske tror att du vet allt om din partner, men det gör du inte. Var öppen för att han eller hon har förändrats lika mycket som du under de här åren ni varit tillsammans. Ofta kan man tro sig veta exakt vad den andre tänker eller känner, men vet du verkligen säkert..? Lyssna i stället för att tolka och förutsätta, det skapar närhet och goda förutsättningar för fina samtal.
  4. Gör roliga saker tillsammans. Att se ett gammalt Vänner-avsnitt kan fungera precis lika bra som en weekend iväg, det behöver inte vara så stora saker. Drick en kopp te och fantisera om framtiden ihop. Eller fortsätt skapa gemensamma upplevelser genom att prova en helt ny aktivitet tillsammans, som att bowla eller gå på konstmuseum.
  5. Gräla schysst. Alltför elaka kommentarer blir lätt toxiska och kan ligga kvar och skava länge efteråt, även om du inte sa dem av någon annan anledning än att du var riktigt förbannad. När du ger kritik: Försök hålla dig till vad din partner har gjort eller inte gjort i stunden, inte hur din partner är eller inte är, eller vad han eller hon alltid eller aldrig gör.

Relaterade sidor: Parterapi - Relationsproblem - Förebyggande parterapi

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.

Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...