Hemarbete - skönt eller outhärdligt?

24.01.2021

Har du också jobbat hemma under pandemin? Hemarbetets för-och nackdelar har naturligt kommit upp på agendan under senaste året. Faktum är att det, kanske något förvånande, i en nyligen genomförd studie visat sig att  extroverta/utåtriktade verkar trivas bättre med hemarbete än introverta/inåtriktade. 

Varför? Ja, en förklaring som lyfts fram är att extroverta har fler sociala kontakter utanför arbetsplatsen och därmed inte känner sig lika socialt isolerade som mer introverta. 

Oavsett om du är mer åt det introverta eller extroverta hållet på skalan finns det saker du faktiskt kan göra som får arbetet hemifrån att fungera smidigare. 

Här kommer några tips för att skapa rutiner vid hemarbete:

  • Ställ in dig på jobb: Gör dig redo som om du skulle gå till en fysisk arbetsplats. Ät frukost samma tid varje dag, klä på dig och gör dina vanliga morgonrutiner. Ta kanske till och med en kort promenad runt kvarteret som om du skulle gå till jobbet. 
  • Identifiera distraktioner och hitta sätt att hantera dem. Jobbar du hemma är det ofta lättare att fastna i distraktioner som facebook, nyhetssidor, hushållssysslor eller annat. 
  • Skapa en dedikerad arbetsplats hemma. Använd helst inte sovrum eller vardagsrum då din hjärna förknippar dem med annat än jobb.  Är andra familjemedlemmar hemma behöver du vara tydlig med att du behöver arbetsro - under arbetstimmar ska hemmet vara en no-go-zon för saker som rör annat än arbetet.
  • Ta en promenad på lunchen: Det är  ofta lätt att fastna i jobbet när du är hemma, det finns inga mikropauser som småprat med en kollega eller en tur till fikarummet. Se till att komma ut på en halvtimmes promenad varje dag för att röra på dig.
  • Planera lunch i förväg: Det är förvånansvärt lätt att glömma bort mat när du jobbar hemma. Se till att ha matlådor förberedda eller rester från gårdagen som du snabbt kan göra i ordning när det är lunchdags. 
  • Försök skapa någon form av återkommande social interaktion med kollegor - en chatfunktion där det går att snabbt påkalla uppmärksamhet eller korta avstämningsmöten där det också finns möjlighet att småprata som under en fikarast. 

Relaterade sidor: KBT


Att ha autism och vara i en kärleksrelation kan ibland vara utmanande, både för dig som själv har autism eller för dig som lever med en partner med autism. Autism kännetecknas av svårigheter med socialt samspel, kommunikation och flexibilitet i tänkande och beteende. Det kan också innebära ett behov av rutiner och struktur för att känna sig trygg....

Är du en person som inte kan ha sex om du inte också känner dig känslomässigt nära din partner? Upplever du att din sexlust försvinner när ni bråkar om hushållssysslor eller inte har tillräckligt med tid för att prata med varandra? Eller är du istället typen som känner ett avstånd mellan er om ni inte har haft sex...

Att hitta en bra psykolog kan vara svårt. Du kanske har gått med dina tankar och besvär en längre tid utan att få hjälp. Eller så har något hänt som gör situationen mer krisartad. Många vårdcentraler har egna psykologer där du kan få hjälp. Eller så väljer du att testa någon av alla nätbaserade tjänster på distans. I...