Lugn i stormen

14.10.2019

Hur mycket vi än vill göra rätt som föräldrar lyckas vi inte alltid vara lugna och pedagogiska. Som när treåringen får ännu ett utbrott för att storasyster tryckte på hissknappen först eller femåringen äter yoghurt i samma takt som en sengångare en morgon ni redan är sena. Du är inte ensam om att kanske tappat tålamodet helt, och efteråt ångra hur arg du lät. Att behålla lugnet är verkligen inte alltid lätt! Nedan följer tre tips att tänka på när det stormar. 

1. Förekom konflikter genom att se över din vardag. Hur nära du själv har till att bli arg handlar inte bara om vad barnet faktiskt gör utan även om hur du själv mår - om du är trött eller stressad har du betydligt mindre tålamod! Kan du skapa större marginaler i vardagen för att minska belastningen? Vad kan du göra för att ta hand om dig själv och därmed ge dig själv (och dina barn!) ett större tålamod?

2. Även om det är svårt - försök ha en lugn och avslappnad kroppshållning, prata långsamt och inte för starkt eller argt. Försök att köpa dig lite tid innan du reagerar genom att skifta fokus från att vara mitt i känslan till något som sker här och nu. Hitta en strategi som fungerar för dig - andas in och ut långsamt, räkna till tio, blunda, vänd dig bort eller gå in i ett annat rum en stund. Då ger du dig själv bättre förutsättningar att välja hur du ska agera.

3. Se med barnets ögon. Vi vet att det är svårt, men försök förstå situationen utifrån barnets perspektiv. Kanske är barnet för trött för att följa instruktioner det annars klarar? Eller kan barnets ilska bero på att det inte känt sig förstått (snarare än att han eller hon "aldrig kan skärpa sig!")? Påminn dig om att barnet inte har en lika utvecklad självkontroll som du och sannolikt gör så gott det kan.

Kom ihåg - alla blir arga ibland! Blir du för arg så ta på dig ansvaret och be om ursäkt när stormen har bedarrat.

Detta är ett utdrag av en intervju på Rulla vagn! Läs hela artikeln på www.rullavagn.nu

Relaterade sidor: Vår bok

Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...


Ensamhet i parrelationer är ett vanligt problem som många människor stöter på. Trots att man är i en relation och lever tätt tillsammans med en partner som man vet i grunden bryr sig om en kan man känna sig ensam. I det här inlägget kommer vi beskriva lite närmare vilka faktorer som kan bidra till känslan av...