Mellandagsreflektion och tankar om framtiden

30.12.2019

Finns det bättre tid för reflektion än mellandagarna? Extra bra blir förutsättningarna med en riktigt go' influensa. Timmar flyter ihop, ingen sticker ut och springer eller träffar kompisar eller påbörjar något mer avancerat projekt än att på sin höjd ta sig till återvinningsstationen. Tid således för att hänga under filten i soffan och titta ut på den jämngrå himlen och låta tankarna vandra. Vad är ni glada för och vad önskar ni annorlunda när vi nu går in i tjugotalet? Och det ni önskar annorlunda - hur kan ni få det att hända? Här är en övning ni kan pröva på.

Säg att ni exempelvis längtar efter mer energi, mer lugn och mer tid för att läsa och skriva. Börja med att försöka göra bilden tydligare för er själva. Vad skulle det innebära om ni hade mer energi, eller om livet hade ett annat lugn? Försök att konkretisera det för dig själv så långt det är möjligt.

Mer energi. Med mer energi skulle jag engagera mig mer. Jag skulle vara mer delaktig i mina vänners liv, jag skulle ha en uppfattning om vad som händer i världen. Jag skulle göra en riktig efterrätt på söndagarna istället för att tina en gammal lussebulle eller ta fram ett glasspaket från frysen och kalla det för efterrätt. Jag skulle ringa ofta, familj och vänner. Eller åtminstone svara på sms med kortare fördröjning än mina standardtredygn. Jag skulle ta tag i att ställa upp de där fyra pallkragarna i trädgården och jag skulle kratta undan de gamla bruna löven under äppelträdet. Jag skulle åka till kallbadhuset minst en gång per kvartal och jag skulle gå på bio en gång i månaden.

Mer lugn. Med mer lugn skulle vi ha trevligare morgnar hemma (eftersom brist på lugn = sur). Jag ser framför mig att jag tänder rökelse och gör en eller annan solhälsning. Vi skulle också ha trevligare eftermiddagar eftersom jag skulle ta pauser på jobbet och därigenom ha lite energi kvar när vi kommer hem. Jag skulle ha ro att stanna hos varje barn minst en kvart innan de ska sova. Och i allt jag gör, bara vara i det, inte vilja att allt ska gå så fort som möjligt hela tiden. Och inte minst - jag skulle ha ro att smörja in mina fötter innan jag lägger mig.

Mer tid för att läsa och skriva. Läsa romaner andra tider på dygnet än precis före det att jag ska sova (men det är också telefonens fel! Minns ni att man jämt hade en pocket i väskan förr?). Mindre tid för TV-serier alltså. Skriva dagbok varje dag regelbundet.

När du har gjort din önskan konkret för dig själv och vill ta nästa steg är det dags att sätta upp delmål. Tänk på att försöka hålla dig till det konkreta, att det ska vara så konkret att även någon annan än du själv förhållandevis enkelt skulle kunna svara på om du uppnått delmålet eller ej. Lyssna på morgonnyheterna tre dagar i veckan är konkret, eller att ringa den där gamla kompisen minst en gång varannan månad, eller att hålla minst en dag varannan helg helt fri från planer med andra. Att börja lyssna på radionyheter eller att ta det lite lugnare på helgerna är det inte. Tänk också på att det första steget ska vara så enkelt att du ska kunna börja göra det med en gång.

Relaterade sidor: Kognitiv beteendeterapi

Jag tycker om att det går mot höst. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att vara hemma, jag tycker om kvällsfika med stearinljus innan barnen ska sova. Jag älskar hur min dotter fått höra på fritids att Mumin heter just Mumin efter han den där som gett onsdag namnet, hans ena fågel, hur hon vägrar tro...

Relationsproblem innebär förekomst av problem i en relation. Det är ett väldigt brett begrepp som kan innefatta allt från mindre missförstånd och meningsskiljaktigheter till större bråk och konflikter. Det kan också gälla alla typer av relationer - mellan föräldrar och barn, syskon, kollegor etc - men här fokuserar vi på just parrelationen.

Varför är det bara jag som anstränger mig för att vi ska ha det bra och allt ska fungera? Varför ser hon inte allt jag gör och varför känns det som att det jag gör och hur jag är aldrig duger eller är det hon vill ha? Om hon bara kunde förstå och också anstränga sig lite skulle allt fungera mycket bättre mellan oss......