Att ge sig själv förutsättningar

28.09.2023

Jag tycker om att det går mot höst. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att vara hemma, jag tycker om kvällsfika med stearinljus innan barnen ska sova. Jag älskar hur min dotter fått höra på fritids att Mumin heter just Mumin efter han den där som gett onsdag namnet, hans ena fågel, hur hon vägrar tro att det skiljer en bokstav. Jag älskar att hon älskar fritids.

Och jag blir tokig. Jag blir tokig på att ingen stänger byrålådor efter sig och att det ligger smutstvätt och pärlor och övergivna vattenfärger överallt. Och på att det ska skrikas och skrikas och skrikas, och tjafsas om handtvätt och om vem som ska kissa först. Och bråkas för hundrade gången om att Misan är ett djur som inte vill bli framdraget från under soffan, och att det betyder att det är något man inte får göra.

Och jag höjer rösten ibland, mer än jag vill.

Lågaffektivt bemötande kan vara väldigt svårt. Även om jag egentligen vet precis vad jag bör göra gör jag precis tvärtom. Inte alltid, men vissa dagar. De där dagarna när förutsättningarna inte är på min sida. Om jag är trött efter en intensiv dag eller om jag har alltför mycket inplanerat de kommande dagarna minskar mina marginaler som förälder. Min bägare rinner över mycket fortare än jag önskar.

Läs mer om bägaren och hur du ger dig själv bättre förutsättningar att inte rinna över i vår bok Må bra som förälder.

Relaterade sidor: Vår bok

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.

Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...