Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Vårda relationen under småbarnsåren
Vi är med i Life with kids-podden - ”Så utvecklar ni er parrelation”. Under småbarnsåren får ofta parrelationen stå tillbaka. Tiden, lusten eller energin finns kanske inte där som förut. En deppig siffra är att 50 procent av de par som gifter sig, skiljer sig också. Men hur kan man göra för att skaka liv i en lite sömnig och oprioriterad relation? Vilka tecken ska man vara vaksam på när det är på väg utför? Och hur vet man att det är dags att lämna en relation som inte är givande längre? /Life with kids
Texten nedan är ett, av Norstedts redigerat, utdrag ur vår bok Må bra som förälder - Psykologernas strategier för småbarnsåren. Läs hela texten hos Norstedts.
Vad kan vara mer speciellt än att få ett barn tillsammans? Ni älskar ju varandra - självklart ska ni ta er an alla utmaningar som kan tänkas komma i er väg som det mest sammansvetsade av team. Men om man en dag inser att allt plötsligt handlar om att hantera de där utmaningarna? Om skratten och de förtroliga samtalen har gått upp i rök och allt som finns kvar är tjafs och diskussioner? Eller om den ena längtar efter närhet och den andra bara vill vara ifred? Hur gör man för att hålla ihop och fortsätta ta hand om varandra?
Att få barn tillsammans med den person du älskar och lever med är att plötsligt ha något oerhört betydelsefullt som binder er samman. Ni har en liten varelse att värna om, en varelse vars välbefinnande och utveckling är ert gemensamma mål och uppgift.
Samtidigt kan de närmaste åren vara de mest utmanande ni någonsin kommer att möta i egenskap av kärlekspar. För en del par upplevs barnet som den sista lilla pusselbiten som får tillvaron att falla på plats. Livet löper vidare, bara rikare än tidigare. Kanske har ni ungefär samma förväntningar på hur vardagen ska se ut, kanske har ni ett barn som överlag är nöjt och sover gott, eller kanske är ni helt enkelt själva personer som har lätt för att uppskatta livet så som det är och som trivs med livet med små barn i centrum. Kanske blir barnet något som knyter er ännu närmare varandra och fyller er relation och tillvaro med mening och glädje - så kan det ju vara!
För andra är det emellertid inte så enkelt. Några år in i småbarnslivet är det lika möjligt att du undrar om du och din partner egentligen har något gemensamt överhuvudtaget, ja, förutom barnen då. Det ni brukade göra tillsammans har kanske till stor del ersatts av andra betydligt mer barnfokuserade aktiviteter och de stunder där ni som par är i fokus har av uppenbara skäl blivit betydligt färre. Det ställs högre krav på en fungerande kommunikation när tiden att umgås med och lyssna på varandra är begränsad. Många upplever att de inte längre pratar om mycket annat än barnen och det praktiska i vardagen, och att helger och semestrar tenderar att präglas av irritation, konflikter och oinfriade förväntningar snarare än återhämtning eller äventyr. Om du mitt under småbarnsåren får frågan om vad din partner väcker för känslor hos dig är det inte alls omöjligt att du har svårt att få fatt i mycket annat än frustration - åtminstone vissa stunder.
Relaterade sidor: Vår bok - Birds Relations
Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...