Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Vilka traditioner skapar ni?
Med julen i antågande är det många som suckar, tar ett djupt andetag och hastar/planerar/oroar sig vidare i takt med att luckorna öppnas en efter en. Kanske är den stora stressen i allt som ska göras, kanske är den i det dåliga samvetet för den familjemedlemmen eller släktingen man gör besviken, kanske är den i oron över att alla andra barn nuförtiden får julklappskalendrar och nissedörrar.
Fundera över vad som egentligen är viktigt och vad ni i er familj behöver. Du kan, tillsammans med din partner eller vänner, skapa era egna traditioner. Att göra saker tillsammans på samma sätt vid samma tillfälle varje år (eller månad eller vecka) bygger en känsla av gemenskap och trygghet. Att du har funderat över och är på det klara med vad som är viktigt för dig, för er, gör det lättare att navigera bland önskelistor och andras förväntningar.
Å ena sidan skapar ni era egna traditioner, å andra sidan ingår ni i ett större sammanhang och sannolikt vill du verkligen att både din egen mamma och din svärmor ska känna sig inkluderade och förstå hur viktiga de är. Kanske vill du fly till sol och stränder långt bort från allt som kan påminna om julen. För många är det inte ens ett alternativ.
Men om du i hemlighet går och hoppas att ni ska få influensa behöver du stanna upp och fundera. Om era respektive föräldrar inte går ihop, kan ni fira med varderas ursprungsfamilj vartannat år? Eller skapa en egen morgontradition som blir din stund att njuta, så att du sedan med varmt hjärta kan välja att delta i det övriga firandet och låta det bli som det blir.
Relaterade sidor: Stress och utmattning - Vår bok
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Som psykologer har vi jobbat både med vuxna och barn. Vi är utbildade i KBT, Unified Protocol, parterapi och mindfulnessbaserad kognitiv terapi, samt har erfarenhet från chefs- och ledarskapsuppdrag. Vi är grundare till Birds Relations samt författare till boken "Må bra som förälder - Psykologernas strategier för småbarnsåren". Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Läs mer om oss.
Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...