Vad människor ångrar på sin dödsbädd

25.01.2024

Lever du i enlighet med dina värderingar?

Bronnie Ware är en australiensisk sjuksköterska som under många år arbetade med döende patienter. I boken "The top five regrets of the dying" beskriver hon vilka teman de allra flesta av hennes patienter berättade om, vad de önskar att de hade gjort annorlunda i livet.

1. Jag önskar att jag hade haft mod att leva mitt eget liv och inte det liv som andra förväntade sig av mig.

2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.

3. Jag önskar att jag hade vågat uttrycka mina känslor.

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig att vara lyckligare.

För många upptas en stor del av livet av problem som ska lösas, av "måsten" och "borden". Det är ofta svårt att i en hektisk vardag prioritera det som känns glädjefullt eller meningsfullt före det som behöver göras, eller andras förväntningar och krav. En del beskriver det som att livet bara går, utan att de själva har makten att göra förändringar eller ta över rodret. Och med tiden kan att i alltför stor utsträckning agera utifrån andras förväntningar eller krav utifrån göra att vi tappar den egna riktningen i livet. Kanske vet man inte längre vad man faktiskt vill och längtar efter?

Väcker Bronne Wares "Five regrets of the dying" några tankar eller känslor i dig om hur du lever ditt liv idag?

Värderingar kan vara till exempel att värna goda relationer, att prioritera egen återhämtning eller att vara kreativ. Vilka är dina viktiga värderingar i livet? Vad är viktigt just för dig - om du bortser från normer, andras förväntningar och krav utifrån?

Och - om du i stället levde mer i enlighet med dina värderingar, vad skulle du då göra annorlunda? 

Vad är ett litet första steg i den riktningen?

Relaterade sidor: KBT, Parterapi


Att hitta en bra psykolog kan vara svårt. Du kanske har gått med dina tankar och besvär en längre tid utan att få hjälp. Eller så har något hänt som gör situationen mer krisartad. Många vårdcentraler har egna psykologer där du kan få hjälp. Eller så väljer du att testa någon av alla nätbaserade tjänster på distans. I...