Vad menar vi egentligen med acceptans? Detta svåra begrepp som vi då och då slänger oss med i vardagen men också kan bli provocerade av. Vad då acceptera? Innebär det att jag ska ge upp, kapitulera, bestämma mig för att inget längre spelar någon roll och strunta i att förändra saker? Nej, acceptans är snarare utgångspunkten för att...
Startsida / Neuropsykiatrisk utredning / Autism
Privat utredning av autism i Göteborg
Autism, Aspergers syndrom, autistiskt syndrom, autismliknande tillstånd, atypisk autism, högfungerande autism - alla är de namn på diagnoser som ryms inom den övergripande autismdiagnos man brukar kalla för autismspektrumtillstånd (från engelska "autism spectrum disorder" som förkortas ASD, eller AST på svenska). Termerna som används är flera vilket kan vara lite förvirrande, men man kan säga att det handlar om olika varianter av i stort sett samma funktionsnedsättning men som kan sägas rymmas inom ett "spektrum" där olika personer fungerar olika inom spektrat. Här använder vi oss av begreppet autism som övergripande. Om du vill läsa mer utförligt om de olika separata diagnoserna som ryms inom autismspektrat rekommenderas till exempel sidan autismforum.
Autism är, precis som ADHD, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som innebär att man har ett fungerande som i vissa avseenden avviker från normen. Vid autism finns svårigheter framför allt med socialt samspel och social kommunikation, en annorlunda upplevelse av sinnesintryck, rigiditet i beteenden (exempelvis svårigheter för förändringar) och begränsade intressen. Autism kan se olika ut för olika personer och har ingenting att göra med med hur lätt man har för att lära sig saker. Vid utredning av autism hos vuxna handlar det ofta om en lindrigare variant, så kallad högfungerande autism. I vuxen ålder kan funderingar komma på varför man har svårigheter i arbetslivet och med relationer och ofta kan en utredning och diagnos leda till att man upplever igenkänning och en förklaring till varför man ofta känt sig annorlunda. En del vuxna söker själv utredning för egen del efter att deras barn utretts och fått diagnos, de kan känna igen sig i barnets fungerande och undrar över om de har liknande svårigheter. Personer med mer uttalade autistiska drag som tidigt i livet lett till svårigheter utreds vanligtvis redan i barndomen.
Om man har autism blir ofta tillvaron stressfylld, det kan bero till exempel på svårigheter att hantera sociala situationer som kan leda till stark trötthet efter umgänge eller att man har svårt att filtrera ut det viktiga och blir starkt påverkad av att vara i miljöer med mycket syn- och hörselintryck. Det är vanligt att man med tiden får problem med ångest och depression. När man har blivit diagnostiserad med autism kan den typ av stöd man erbjuds se olika ut beroende på behov. I regel handlar det om att anpassa vardagen för att minska stress på olika sätt. En del hittar egna verktyg för att få vardagen att fungera bättre, andra behöver mer konkret hjälp av till exempel habiliteringen för att exempelvis utarbeta en bättre struktur i vardagen eller samverkan för att på bästa sätt kunna klara av studier eller arbetsliv.
Vi erbjuder neuropsykiatrisk utredning av vuxna vid misstanke om ADHD, ADD eller autism (AST/ASD/Aspergers syndrom) i samarbete mellan privat psykolog och specialistläkare i psykiatri.
Kontakta oss om du är intresserad av att göra en neuropsykiatrisk utredning (NP-utredning): info@wzpsykologi.se
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Neuropsykiatrisk utredning i Göteborg
Vi är Helga & Clara, legitimerade psykologer och författare med lång erfarenhet av KBT, parterapi och neuropsykiatrisk utredning. Få hjälp av psykolog på vår privata mottagning i centrala Göteborg. Läs mer om oss.
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Lasarettsgatan 1, 411 19 Göteborg
Spårvagn/Buss: Domkyrkan & Järntorget
Tåg: Göteborg Centralstation
Bil: P-hus Kungsgaraget
Wennerdal & Zelleroth Psykologi
Neuropsykiatrisk utredning i Göteborg
Tips för en bättre relation
Vi presenterar våra fem bästa tips som får relationen att hålla längre (och hjälper den igenom tuffare perioder).
Semester innebär inte bara härlig ledighet; för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är inte så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga...